Houtsoorten

Om een uitstekende kwaliteit en een lange levensduur te kunnen garanderen, gebruikt
Goedkopecarports.nl slechts twee houtsoorten. De houten overkappingen worden gemaakt van
vurenhout of Douglas hout. Dit hout is voordeliger dan hardhout, maar valt nog steeds in
duurzaamheidsklasse 3. Bij het aanvragen van een offerte geeft u een voorkeur aan voor een van
deze houtsoorten. Weet u niet precies wat de verschillen zijn? Lees verder, en u bent weer
helemaal up-to-date.

Vurenhout (hoge druk geïmpregneerd)

Het vurenhout wordt onder hoge druk geïmpregneerd. Deze impregneerbehandeling verloopt
automatisch, zodat er precieze hoeveelheden impregneermiddel worden gebruikt. Hierdoor voldoet het geïmpregneerd hout aan de Europese wetgeving en biedt het de juiste bescherming. Het vurenhout is namelijk beschermd tegen weersinvloeden, insecten en schimmels. Omdat deze houtsoort zeer geschikt is voor gebruik in de tuin, staat vurenhout ook bekend als tuinhout.

Door de planken en balken te doordringen met een schimmelwerend middel wordt de levensduur
aanzienlijk verlengd. Geïmpregneerd hout gaat over het algemeen 3 tot 5 keer langer mee dan
niet-geïmpregneerd hout. Niet behandeld vuren valt in de duurzaamheidsklasse 4, terwijl
geïmpregneerd vurenhout een duurzaamheidsklasse 3 heeft. Duurzaamheidsklasse 3 staat voor
redelijk duurzaam met een minimale gebruiksduur van 10 – 15 jaar.

Hieronder ziet u een carport die is gemaakt van vurenhout:

20150828_115055_resized

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast zorgt de herkomst van het hout nog voor een verschil in duurzaamheid. Voor onze overkappingen maken we gebruik van Noord-Europees vuren. Door het koude klimaat groeien de bomen in Scandinavië langzamer dan in Midden-Europa. Het hout is daarom dichter van structuur en is duurzamer is dan Midden-Europees vurenhout. Duurzaam geteeld volgens het FSC keurmerk, een sterkteklasse van C18 en daardoor C-klasse kwaliteit hout.

Vurenhout is makkelijk bewerkbaar en dus prima te zagen, te boren of te frezen. Hierdoor is het
materiaal perfect voor het carport bouwen of het maken van een prieel. Daarnaast is het relatief
goedkoop. Zo kan Goedkopecarports.nl lage prijzen hanteren én een uitstekende kwaliteit
garanderen.

Douglas hout (onbehandeld, duurzaamheidklasse 3)

Douglas is een naaldhoutsoort die afkomstig is uit Noordwest Europa (onder meer Duitsland en Frankrijk) en die steeds populairder wordt in Nederland. Het hout is van nature zeer sterk en duurzaam en wordt daarom onbehandeld verkocht. In tegenstelling tot vuren is het Douglas hout dus niet geïmpregneerd, maar het valt wel in dezelfde duurzaamheidsklasse. Deze houtsoort wordt daarom ook gezien als een milieuvriendelijker alternatief voor tuinhout.

Douglas is donkerder dan vuren en heeft een rood-bruine kleur. Door deze warme uitstraling is het hout populair voor het maken van blokhutten, overkappingen en kapschuren. Op de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld van een terrasoverkapping gemaakt van Douglas. We leveren uitsluitend hout van bekende leveranciers dat beschikt over de FSC en PEFC keurmerken. De balken en planken zijn CE gekeurd en zitten in de sterkeklasse C18 en C22. Douglasbalken zijn door de hoge sterkte en stabiliteit dus ideaal toepasbaar als staander in diverse constructies.

carport bewerkt1

Veranda’s die van dit hout zijn gemaakt, hebben een minimale gebruiksduur van 10 tot 15 jaar. Door het hout te onderhouden, te verven of te beitsen wordt de gebruiksduur verlengd. Onderhoud kan nooit kwaad, maar het hout afwerken met een beitslaag is niet per se nodig. Wel adviseren we om onbehandeld Douglas niet in de grond te plaatsen. De vochtige grond heeft namelijk een negatief effect op de duurzaamheid. Zet de palen bijvoorbeeld in betonpoeren of gebruik h-ankers tijdens het plaatsen van de overkapping. Het hout moet circa 15 tot 20 cm boven de grond uit komen. Zo kan het droog waaien en blijft de duurzaamheid optimaal.

© 2023 Goedkope Carports | Alle rechten voorbehouden.