Dakgoot

Bij het plaatsen van een carport kunt u ervoor kiezen om een dakgoot te bevestigen. Een dakgoot
voorkomt opspattend water en vangt vuil op, zoals bladeren en zand. Het verlengt de levensduur van een overkapping omdat de kans op langdurig vochtig hout wordt verkleind. Naast de functionele eigenschap van afvoer is een dakgoot een echte eyecatcher van de overkapping. Dakgoten zijn bij Goedkopecarports.nl in twee uitvoeringen verkrijgbaar, namelijk PVC en Zink. Deze materialen verschillen in vormgeving, kosten en het onderhoud.

Zinken dakgoot

Zink is het traditionele en meest toegepaste materiaal voor dakgoten. Dat komt waarschijnlijk doordat deze uitvoering al wordt gebruikt sinds deze manier van water afvoeren werd uitgevonden. De zinken dakgoot is een populaire keuze omdat zink een optimale prijs-kwaliteitverhouding garandeert. Voor een betaalbare prijs kunt u het dak uw overkapping mooi afwerken. Goedkopecarports.nl plaatst de dakgoot met beugels aan de carport en zorgt dat deze stevig is bevestigd.

Het materiaal is robuust, vorstbestendig en bij goed solderen op de naden, heeft een dakgoot van zink een zeer lange levensduur. Dit metaal is corrosiebestendig en gaat dus niet roesten. Naast duurzaamheid is een voordeel dat zink eenvoudig gerepareerd kan worden bij lekken of andere schade. Overigens kan de regenwaterafvoer door de sterkte van het materiaal wel tegen een stootje en is het bestendig tegen stortbuien en rukwinden. Een zinken dakgoot heeft een moderne, grijze kleur. Door de zon kan het materiaal wat gaan verkleuren, maar het verven van de dakgoot is geen must.

Zink is duurder dan hout, kunststof en PVC, maar wordt wel als stijlvoller gezien. Het ziet er luxer uit dan de plastic varianten en kan daarmee de waarde van uw woning verhogen.

PVC dakgoot

Net als zink is PVC een van de populairste materiaalsoorten voor de waterafvoer. PVC is bekend van haar grijzige kleur, maar wordt tegenwoordig in bijna alle kleuren uitgevoerd. Daardoor kunt u de dakgoot beter bij uw woning of tuin laten aansluiten. Het materiaal is deels UV-bestendig en de originele kleur wordt zeer redelijk behouden. Een PVC uitvoering is daarnaast aantrekkelijker geprijsd dan zink, heeft minder onderhoud nodig en is gemakkelijk te installeren.

Dit type dakgoot is bijvoorbeeld eenvoudig te monteren op een plat dak met golfplaten. Daardoor wordt deze waterafvoer veel gebruikt bij schuren, bijgebouwen of overkappingen. Een PVC dakgoot is duurzaam en heeft een levensduur van minimaal 25 jaar. De naden van de tussenschotten worden echter aan elkaar gelijmd en dus niet gesoldeerd zoals bij zink. Dat kan ervoor gaan zorgen dat de verbindingen op den duur gaan lekken. Om dit tegen te gaan, is een stevige bevestiging van de goot belangrijk. Het monteren van voldoende steunpunten helpt daarbij.

PVC is verder niet geschikt tegen temperaturen beneden de 5 graden Celsius en wordt brosser. Dit type dakgoot is dus niet van het sterkste materiaal, maar is wel zeer flexibel. Door deze flexibiliteit zal het materiaal niet vervormen. De waterafvoer kan geplaatst worden met ronde of rechthoekige pijpen. De rechthoekige variant kan een uitkomst bieden wanneer u weinig ruimte beschikbaar heeft.

Dakgoot onderhoud

We raden aan om de dakgoot minimaal twee keer per jaar schoon te maken. Het nadeel van zinken goten is dat u deze regelmatig moet schoonmaken om ophopend vuil te voorkomen. Een verstopte dakgoot zorgt namelijk wateroverlast door een overlopende bak, maar vergroot ook de kans op lekkages en mosgroei. Door de waterafvoer goed te reinigen, bent u deze beschadigingen voor. Daarom is het belangrijk dat de afvoerkolken en buizen schoon zijn.

grijze dakgoot aan overkapping met bladeren

Doe handschoenen aan en verwijder de bladeren, takjes en ander vuil door het in een emmer te scheppen. Spoel daarna de goot schoon met een tuinslang zodat er geen vuil achter blijft. Controleer de waterafvoer vervolgens op scheuren en kijk of de steunpunten nog stevig vast zitten. Het is goed om na de winter een inspectie te doen op beschadigingen. Door de kou kan het materiaal uitzetten, wat voor gebreken of lekken kan zorgen.

© 2024 Goedkope Carports | Alle rechten voorbehouden.